Projekt: Fickuret
Denna sida är under arbete och kommer uppdateras och ändras allt eftersom arbetet framskrider!
Detta är ett passionsprojekt för mig. Anledningen till varför jag skriver härleds till fickuret som ett sådant fantastiskt bevis på människans genialitet och samhällets utveckling framåt, trots detta har fickuret ofta en biroll på svenska museer. Jag vill samla och skriva om Sveriges rika historia kring fickuret, beskriva och förmedla denna för att stärka dess plats i dagens minne.
Vad projektet är
Projektet är menad till att bli en fickursguide och ett uppslagsverk men främst en inspirationskälla. Det är riktad i första hand till museipersonal som önskar utvidga sin kunskap, hitta inspiration och ge fickuret en mer berikad plats i sina utställningar. Projektet är till för att presentera aspekter och perspektiv för vad som kan ses som intressant med fickuret, allt för att ge läsaren, museiarbetaren, förmågan att göra mer informerade bedömningar kring hur de önskar presentera fickuret för den utvalda publiken.
I andra hand kommer det bli en källa för den fickursintresserade, för att slå upp händelser eller begrepp inom den svenska urmakarkonsten. En läsning för att få tiden att ticka.
Vad projektet inte är
Det kommer inte vara en förteckning över urmakare och deras verk. Här hittas endast utstickande urmakare baserat på särskilda verk eller bedrifter inom urmakeri. Urmakarförteckningen för svenska urmakare fram till 1900 hittas enklast i Gunnar Pippings Urmakare och klockor i Sverige och Finland, en bok som bygger vidare på Elis Sidenbladhs arbete Urmakare i Sverige under äldre tider.
Projektet kommer inte heller vara en guide för hur man tar hand om eller väljer ut fickur i en samling, hur de bör samlas in, förvaras eller vårdas. Det är inte heller en guide för hur de bör ställas ut, utan lämnar detta till läsarens tolkning.
-
Århundranden
- 6 feb. 2025 1500-talet
- 6 feb. 2025 1600-talet
- 6 feb. 2025 1700-talet