Undersökning:
3D-skanning genom fotogrammetri för skadeinventeringen av ringmuren
Detta var ett projekt som utfördes i samband med kursen Projektkurs i kulturvård 5KV754 genom Föremålsantikvarieprogrammet, Uppsala universitet, campus Gotland. Den tog plats under den andra halvan av HT2023 och varade över ca 10 veckor, detta inkluderade fotogrammetriskanningen, punkmolns- och mesh-genereringstesterna, projektrapportskrivande, kursrapportskrivande och presentation.
Projektet leddes av mig på uppdrag från Riksantikvarieämbetet. Det var ett projekt som involverade två avdelningar, den nyskapade Museiavdelningens utställningsverkstad (enheten för teknik och digital förmedling) samt Kulturmiljöavdelningens enhet för bebyggelseutveckling.
Visbys ringmur och ruiner kräver kontinuerligt underhåll och därigenom flertalet skadeinventeringar på utvalda delar. Dessa skadeinventeringar kommer i form av okulära besiktningar, något som har begränsningar i vad som är möjligt att beskåda från marknivå, exempelvis krön och torn.
EU-kommissionens rekommendationer från 2021 uppmanar till digitisering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, där 100% av kulturhistoriskt värdefulla byggnader under risk och 50% av de mest besökta ska dokumenteras i 3D till år 2030, och att 40% av detta mål ska nås till 2025.
Dessa två motiv skapar tillsammans ett behov: 3D-skannade modeller av ringmuren som samtidigt ska kunna underlätta för förvaltning och dess fortlevnad. Frågan är då, vad för utmaningar kan komma att stötas på? Hur lång tid tar de olika momenten? Vad går att få ut ur detta, både kopplat till skadeinventering samt framtida arbeten. Och nästan viktigast: vad krävs för dess lagring och bruk?
Länk till modellen på SketchFab
(Nås endast genom denna länk)
Önskar ni en mindre prototyp av den färdiga 3D-modellen kan ni höra av er till mig.
Modellen jag har tillgänglig är i FBX med tre 8K diffuse-texturer i PNG-format.
